beleggen: Zo begon ik - 7 tips

Een paar weken terug deelde ik op Instagram dat ik ‘Rich Dad, Poor Dad’ van Robert Kiyosaki aan het lezen was en dat ik nadacht over het vergroten van mijn activa. Het enthousiasme van mijn volgers was overweldigend. Er kwamen tientallen reacties binnen van mensen die ook wilden beginnen met beleggen. Vandaag nog kreeg ik een appje: “Lotte, zullen we even bellen vanavond, ik wil graag leren beleggen.” Ik deel zeven dingen met je die mij echt geholpen hebben om te starten.

Voor ik van wal steek wil ik graag benadrukken dat ik zelf pas net begin met beleggen. Er zijn duizend-en-een manieren om te beginnen en ik deel puur en alleen het pad dat ik bewandel. Deze blogpost is 100% expertise-vrij en bedoeld voor amusementsdoeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

Waarom ik begon met beleggen

Robert Kiyosaki maakt in zijn boek op een schematische manier het verschil duidelijk tussen de geldstroom van rijke mensen en de geldstroom van arme mensen. Ik kwam erachter dat ik denk als iemand uit de middenklasse. Ik bén ook iemand uit de middenklasse, dus dat klopt helemaal. Het ‘probleem’ is echter dat ik niet tot de middenklasse wil behoren. Niet omdat het daar niet goed is, natuurlijk. Ik ben enorm dankbaar dat ik in een land als Nederland tot de middenklasse mag behoren. Ik wil echter méér, want ik weet al hoe het is om binnen de middenklasse te vallen. Nu wil ik leren wat ik ervoor moet doen om tot de rijkeren in dit land te behoren.

'Rijke mensen kopen activa, arme mensen kopen passiva'

Wat Kiyosaki heel duidelijk zegt is het volgende: ‘Rijke mensen kopen activa, arme mensen kopen passiva.’ Met ‘activa’ bedoelt hij:

  1. Aandelen;
  2. Obligaties;
  3. Het kopen en verkopen van bedrijven die zonder jou kunnen draaien;
  4. Vastgoed (let op: daarmee bedoelt hij niet het huis waar jij zelf in woont en waar je een hypotheek op hebt want hypotheek = schuld = passiva);
  5. Rentedragende leningen;
  6. Royalty’s (intellectueel eigendom zoals muziek, patenten);
  7. Zaken waar al een markt voor is (collector’s items, goud).

Passiva zijn alle zaken die je koopt of bezit en die geld kosten (hypotheek) of in waarde dalen zodra je ze aanschaft (auto, boot).

Het was mij duidelijk: ik moest gaan investeren in activa. Zowel de beurs opgaan als investeren in vastgoed spraken me aan. Ik heb echter de belemmerende overtuiging dat je alleen kan beleggen in vastgoed wanneer je heel veel geld hebt. Dat is niet waar, dat weet ik, want er zijn letterlijk cursussen die zich richten op beleggen in vastgoed met een klein vermogen. Maar ik heb die overtuiging toch en die moet ik nog shiften. Ik koos dus voor beleggen in aandelen. Je kunt namelijk al met een heel klein bedrag instappen.

Informatie verzamelen

Ik begon met informatie verzamelen via YouTube, boeken, Instagramaccounts en podcasts. Als ik iets vind wat ik interessant vind, bijt ik me er graag in vast. Dit waren de eerste dingen die ik leerde:

beleggen met een laag risico

Ik vind het prettig om me goed in te lezen. Je kunt, als je wil, redelijk risicoloos beleggen. Je kunt ook beleggen met een hoog risico. Mijn voorkeur gaat uit naar beleggen met een laag risico, dus ik doe geen gekke dingen. Ik koop niet zomaar stocks omdat ze populair zijn en ik zal nooit, maar dan ook nooit, beleggen met geleend geld!

Gespreid investeren

Voor mij houdt beleggen met een laag risico in dat ik mijn geld gespreid investeer: ik wed niet op één paard maar investeer in meerdere sectoren en verschillende bedrijven. Op die manier kan mijn portefeuille tegen een stootje wanneer een bepaalde sector een klap krijgt (bijvoorbeeld airlines dit jaar in verband met Corona). Een goede manier om hiermee te beginnen is investeren in ETF’s. Dat zijn mandjes aandelen met allerlei verschillende bedrijven erin. Eén ETF kost bijvoorbeeld 80 euro en dan heb je per bedrijf dat in zo’n ETF zit een klein stukje aandeel. Als het dan fout gaat met één bedrijf in dat mandje merk je er heel weinig van omdat er ook nog heel veel andere bedrijven in je mandje zitten. Als je gewone aandelen van één bedrijf hebt en dat gaat fout, dan verlies je ineens heel veel geld. Vandaar dat ETF’s een veiligere keuze zijn.

Horizon van 30 jaar

Ik beleg met een horizon van ongeveer 30 jaar. Dat betekent dat ik ervan uitga dat het geld dat ik nu investeer voor jaren vaststaat. Met andere woorden: als ik al mijn spaargeld in beleggingen zou steken en morgen gaat mijn auto kapot, dan heb ik een probleem. Ik investeer elke maand een paar honderd euro en maak daarnaast een bedrag over mijn spaarrekening zodat zowel mijn spaar- als mijn beleggingsrekening groeien.

leer beleggen zonder emotie

Het gevolg van een horizon van 30 jaar is dat ik ongeveer drie grote crashes ga meemaken (gemiddeld eens in de tien jaar). Belangrijke tip: beleg NIET met emotie. Haal je geld niet in paniek terug wanneer de markt instort. Denk van tevoren goed na over je strategie en houd daaraan vast, óók als de koersen ineens heel hard dalen. Als je kijkt naar de beurs van honderd jaar geleden en de beurs van nu (zie afbeelding onder deze alinea, dit is een beeld van de aandelenbeurs van de afgelopen 100 jaar) valt één ding meteen op: de beurs is alleen maar gestegen. Dat betekent dat de kans dat mijn vermogen gegroeid is over dertig jaar véél groter is dan de kans dat ik mijn geld verlies. Ik zou dus niet al mijn aandelen en ETF’s verkopen als morgen de markt instort. Sterker nog, als de koersen heel laag staan koop ik bij (ik zorg dat ik daarvoor wat extra cash achter de hand heb) en ik heb vertrouwen dat dit over 30 jaar wel weer recht is getrokken. Over vijf jaar ook, trouwens.

Time in the market is more important than timing the market

De zin die je het vaakst gaat horen wanneer je begint met beleggen is: “Time in the market is more important than timing the market.” Daarmee wordt bedoeld dat het belangrijker is dat je begint dan dat je afwacht op het juiste moment om in te stappen. Het zit namelijk zo: de markt fluctueert. Vandaag kan de koers totaal anders zijn dan morgen. Je kunt niet weten wanneer het juiste moment is, want niemand weet wat de markt gaat doen. Ik investeer dus elke maand een paar honderd euro. Daardoor verspreid ik mijn investeringen waardoor ik de ene maand instap als de koersen hoog staan en de maand daarop weer als ze laag zijn. Zo maak ik de kans op een heel gemiddelde koersstand groter. Wat ik heb gedaan om ‘gewoon te beginnen’ is het volgende: ik typte in op Google ‘goede ETF’s om in te beleggen’ en kocht op die manier mijn eerste ETF’s. Omdat ETF’s zo gespreid zijn voelde het voor mij veilig om daarmee te beginnen en hoe langer je belegt hoe meer je het spelletje begint te snappen. Ik wilde alvast mijn geld aan het werk zetten en besteed nu regelmatig rustig tijd aan leren beleggen, het leren kennen van de markt en het leren kennen van afzonderlijke bedrijven.

(Online) broker

Een broker is een (online) partij die het mogelijk maakt dat ik kan beleggen. Ik beleg zelf via DEGIRO, dat is een bekende broker, maar er zijn verschillende opties. Kijk zelf welke je fijn vindt. Naast DEGIRO heb je ook Binck, Trading212 en Bux Zero als bekende brokers. Er zijn er vast nog veel meer. Belangrijk is dat je hier zelf een weloverwogen keuze in maakt.

Jong beleggen, de podcast

Luister naar ‘Jong beleggen, de podcast’. Pim en Milou kletsen je door de ins en outs van beleggen heen in rete-waardevolle afleveringen. Deze podcast beantwoordt al je vragen, geloof me.

Ik zou het superleuk vinden als je me laat weten of je ook interesse hebt in beleggen en wanneer je gaat starten of gestart bent! Je mag me ook via Instagram een DM sturen, daar reageer ik waarschijnlijk sneller.

Beleg ze!

Lotte