Clubhouse: explosief populair en heel gevaarlijk

Clubhouse, die nieuwe, enorm verslavende, app waar ineens iedereen het over lijkt te hebben. Wat is het, hoe werkt het en waarom hoor je, krap vier weken na de introductie van het platform in Nederland, nu al hier en daar kritiek ontstaan?

First things first: wat is Clubhouse precies voor soort app?

Clubhouse is een exclusief audio-platform waarin je door middel van een soort van spraakmemo’s met elkaar kunt praten. Het is tot nu toe alleen beschikbaar voor iOS, dus voor mensen met een iPhone of iPad. Daarnaast moet je uitgenodigd worden. Zodra je je aanmeldt krijg je twee ‘invites’ en die kun je dan gebruiken om iemand mee uit te nodigen. Wanneer je actief bent op de app krijg je er soms invites bij, die je dan opnieuw kunt inzetten. Op Clubhouse worden rooms gehost en wanneer je zo’n room binnengaat hoor je de host(s) spreken. Er kunnen ook mensen uit het publiek op het podium gevraagd worden of hun hand opsteken wanneer ze wat willen zeggen. Het is heel gebruikelijk om als host mensen uit te nodigen op je podium, wanneer je bijvoorbeeld de mening van een ander wil horen of een discussie uit wil lokken.

Alsof we in het café zitten

Rooms verschillen enorm in grootte. Soms zitten er drie mensen in, soms zevenhonderd. In de Amerikaanse rooms zitten vaak duizenden mensen. Zo bevindt je je soms ineens in een directe verbinding met een bekende ondernemer zoals Eelco de Boer of Mascha Feoktistova van Beautygloss. BN’ers waren letterlijk nog nooit zo dichtbij. Volgens de Volkskrant is het misschien wel zo explosief populair omdat we nu, tijdens de lockdown, zoveel ontmoetingen in het café missen.

Fear of missing out

Ik ben hartstikke introvert en heb al in geen jaren meer last gehad van fear of missing out. Ik vind het heerlijk om op zaterdagavond met mijn (evengoed introverte) vriend op de bank te hangen terwijl mijn vriendinnen uitgaan. Maar ik ervaar echt next level FOMO sinds ik Clubhouse ken. Ik wil non-stop aanwezig zijn. En niet omdat het me nou zoveel leert, want heel eerlijk? Daar draait het niet eens zozeer om. De charme zit hem vooral in het gemak waarmee je je kunt mengen in een conversatie. En daarnaast is het voor ondernemers rete-interessant om hun klanten te bereiken. Sommigen halen heel veel nieuwe klanten uit Clubhouse. En de ultieme angst zit ‘m in het laten groeien van bereik. Omdat de app nog zo nieuw is, is het nu nog relatief makkelijk om te groeien in bereik. Je host een paar rooms, stelt een vraag aan Celine Charlotte en je hebt er weer een stel volgers bij. Maar er gaan geruchten dat Clubhouse over niet al te lange tijd, wanneer het uitgerold is over de meeste landen, gewoon opengezet wordt voor iedereen. En dat het ook voor Android beschikbaar gaat zijn. Zie dan nog maar eens makkelijk veel volgers te krijgen. En dat is weer niet goed voor je bereik. En weinig bereik is weer niet goed voor je aantal klanten. Zeg maar.

Leren dealen

Dit gevoel van angst om iets te missen is voor mij lang geleden. Ik ben dus nog een manier aan het vinden om hiermee te dealen. Het is namelijk een waanzinnig platform waar door de grootste namen allerlei gratis content gedeeld wordt. Je kunt dus rechtstreeks van Gary Vaynerchuk of Elon Musk leren hoe zij de wereld zien en hun zaken aanpakken.

Verder werkt voor mij persoonlijk dit platform best wel regelmatig onzekerheid in de hand. Ik praat met en luister naar ondernemers die al veel verder zijn dan ik en soms is het moeilijk om in te blijven zien dat zij eenzelfde pad hebben afgelegd, maar dan jaren eerder. Ook hiermee leer ik dealen. 

Het is een wondere wereld, dat internet, en ik moet nog even leren dealen met de prikkels die het met zich meebrengt. Maar leuk is het wel!

Laat me weten hoe jij hiermee omgaat, of jij ook last hebt van overprikkeling of dat je er juist heel goed mee omgaat.

Upcoming: interview met lieke van MillennialMindsetNL

Binnenkort verschijnt hier op mijn blog een interview met Lieke Nusteling van MillennialMindsetNL. Lieke is in korte tijd enorm gegroeid op Clubhouse en kletst ontzettend makkelijk met Jan en alleman. Waar je op regelmatige basis geluiden hoort van mensen dat ze het rete-spannend vinden om op Clubhouse hun hand op te steken, zie je dat Lieke dat overal (op het oog) zonder angst doen. Houd mijn Instagram in de gaten voor het interview!