Gevoeligheid als teken van zwakte

Een confrontatie op je werk. Wanneer je op je vingers getikt wordt. Een vervelend nieuwsbericht. Als je je niet serieus genomen voelt. Een filmpje van een man die na jaren van uitzending weer bij zijn hond thuiskomt. De één reageert er sterker op dan de ander. Als jij tot die mensen behoort wiens emotionele systeem wat scherper afgesteld staat, dan ken je die reactie wel: “Waarom huil je nou weer?” Tja. Is gevoeligheid een teken van zwakte?

Ja, dat is het. Wanneer jij het toestaat. Ik bedoel daarmee het volgende: gevoeligheid is pas een teken van zwakte als jij het zélf als zodanig betitelt. Met deze uitspraak bestempel ik jou dus als degene die verantwoordelijk is voor gevoeligheid als zwakte in jezelf. Ik realiseer me dat ik daarmee een vrijpostige uitspraak doe. Alsof ik je zeg dat het jouw schuld is dat jij zwak bent. Maar dat is niet wat ik bedoel, dus laat het me je uitleggen.

Gevoeligheid

Gevoeligheid is een karaktereigenschap en wordt gedefinieerd als: ‘wanneer je snel emotioneel bent’. Iemand die gevoelig is kan snel ontroerd raken. Bijvoorbeeld bij emotionele gebeurtenissen, maar ook bij zaken die hem of haar aanspreken. Je kunt subtiel zijn in je waarneming van kleuren, licht, geur of geluid maar soms ook in energie van andere mensen.

tegenhangers en valkuilen

Zoals elke karaktereigenschap heeft gevoeligheid een tegenhanger (een eigenschap die er tegenover staat) en een valkuil (een eigenschap die voortkomt uit een teveel van de initiële eigenschap). Voor gevoeligheid is de tegenhanger ongevoeligheid: iemand is onverstoorbaar of gevoelloos. Een valkuil van gevoeligheid is overgevoeligheid. Soms zuig je alle emoties van anderen op of betrek je bepaalde zaken (teveel) op jezelf. Dat is het moment waarop je waarschijnlijk last krijgt van jezelf.

Wat vind jíj?

Stel jezelf eens de vraag: vind jíj dat je te gevoelig bent of heeft iemand in je omgeving je wel eens het gevoel gegeven dat je te gevoelig bent? Ben je er wel eens om afgewezen door bijvoorbeeld een ouder, een vriendin, een partner? Als dat het geval is, en je hebt dientengevolge – wanneer je sterke emoties ervaart in het bijzijn van andere mensen – het gevoel dat je te emotioneel reageert, bedenk je dan het volgende: wat een ander vindt van jou, zegt niets over jou. Het zegt enkel iets over het gevoel dat die ander krijgt van jouw emoties. Het kan ze ongemakkelijk maken, of het triggert een (on)bewuste herinnering in hen. Wellicht zijn zij ooit afgewezen om hun emoties. Altijd wanneer iemand ‘allergisch’ reageert op iets, is dat omdat zij op dat moment geconfronteerd worden met een kant van hen zélf die ze niet aanstaat.

Verantwoordelijkheid

Nou, en dan is er nog de kwestie van verantwoordelijkheid. Luister goed: verantwoordelijkheid is niet hetzelfde als schuld. Het is niet jouw schúld, maar wel je verantwoordelijkheid. Wat ik daarmee bedoel is dat het een keuze is voor jou hoe jij omgaat met jouw gevoeligheid. Je laat het er zijn en bent er oké mee, of je schaamt je er een beetje voor en onderdrukt het liever. Wanneer jij het toelaat dat jouw gevoeligheid als zwakte bestempeld wordt, neemt een ander dat makkelijk over. De mensen om jou heen spiegelen. Als jij vindt dat je zwak bent omdat je ‘te’ gevoelig bent, dan geven de mensen in jouw omgeving dat vervolgens ook terug. Ga maar eens na: ben je wel eens onzeker geweest over iets? Waarschijnlijk heb je daar op enig moment ook een opmerking over gehad van iemand.

Jouw eigen verantwoordelijkheid

Het zit dus allemaal in jouw eigen perceptie van gevoeligheid in combinatie met zwakte. Als jij jouw gevoeligheid ziet als kracht en daarvoor uit durft te komen, dan durf ik je te garanderen dat anderen jou niet teruggeven dat gevoeligheid een zwakte is. En doen ze dat wel, dan kun jij vervolgens oprecht je schouders ophalen en het van je afschudden. Jij weet wel beter.

Own die gevoeligheid

Als jij verantwoordelijkheid neemt voor deze kant van jou, en hem ownt, beloof ik je dat je veel minder mensen om je heen gaat zien die jouw emoties een zwakte vinden. Of die geven je ineens terug dat ze het stiekem heel stoer vinden dat jij zo in lijn bent met die emoties. Je bent precies goed zoals je bent. If anything maakt jouw gevoeligheid jou een mooier mens, omdat je je in kunt leven in anderen. Omdat je empathisch bent en ontroerd raakt door natuur, muziek en kunst. Omdat je nog net een beetje extra kunt genieten van de wereld om je heen.

Hou jezelf niet klein

Sta jezelf toe die kant van je te ontwikkelen. Moet je je voorstellen hoeveel mensen je kunt helpen, wanneer jouw voelsprieten de kleinste verandering in mimiek kunnen detecteren en jij het als enige ziet dat er iets is met een ander. Nogmaals, de reactie van een ander op jou als mens zegt niets over jou. En zodra je dat in kunt zien ga je leven in opperste vrijheid. Het zit niet in jou, het zit in die ander.

Liefs, Lotte

Volg Lotte van Agtmaal op Instagram

Download mijn gratis e-book ’10 tips voor meer zelfvertrouwen’

bekijk mijn diensten