Hard groeien op Clubhouse met Lieke Nusteling

Zo hard groeien op de nieuwe app Clubhouse, daar kunnen we allemaal wel iets van leren! Lieke Nusteling (23) is een inmiddels een bekend gezicht op Clubhouse. Ze host op regelmatige basis rooms, staat vaak ‘op het podium’ en wordt gevolgd door onder andere Eelco de Boer en Celine Charlotte. Ze deelt hoe ze dat doet.

Wat doe je zoal in het dagelijks leven, Lieke?

Eind vorig jaar heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dus ik ben startende ondernemer. Met mijn onderneming informeer ik millennials over geld en investeren op de lange termijn. Ik werk tot eind maart in loondienst en daarna ga ik me volledig focussen op mijn bedrijf. Ik ga een videocursus ontwikkelen voor millennials die hun eerste investering gaan doen en mensen begeleiden door middel van bijvoorbeeld coaching. Daarnaast wil ik voor groepen spreken en zou ik graag samenwerken met bijvoorbeeld een mediabedrijf of een bank voor het presenteren van hun programma’s of hun online video’s. Op termijn zou ik ook heel graag financiële of maatschappelijk georiënteerde programma’s willen presenteren.

Een expert in Millennials en Financiën dus! Hoe begon jouw Clubhouse-carrière?

Via TikTok, eigenlijk. Daar volgde ik een Spaans meisje dat ik kende van een internationaal online programma. Dit was midden januari ongeveer. Zij praatte over het platform en via iemand in de commentsectie heb ik uiteindelijk mijn invite gekregen. Toen zaten er nog heel weinig mensen op Clubhouse: in de rooms zaten maximaal vijftien mensen. Ik was er vroeg bij, maar de app begon vrij snel daarna toch wel te groeien. Ik herinner me dat ik in een room zat met Giel Beelen en dat we ons afvroegen of hij wel de echte was. Zijn reactie was toen: “Ja, natuurlijk”, maar er zijn inmiddels wel grotere namen op de app. Ik word nu gevolgd door onder andere Eelco de Boer, Sam Feldt, Qucee en Celine Charlotte.

Wat spreekt je zo aan Clubhouse aan?

Dat ik elke keer weer mensen ontmoet, waarvan ik denk: die had ik anders nooit ontmoet. Zo zat ik een keer in een room met vrouwen die programma’s maken voor het Amerikaanse Fox News en CNN. Dan kan ik aan hen vragen stellen en vragen om een tip die ze voor mij hebben. Dat was zonder Clubhouse natuurlijk nooit gebeurd. Elke week komen er wel nieuwe, interessante mensen bij. Net was ik aanwezig in een room waarin werd gesproken over hoe je online kunt spreken en hoe je een room kunt modereren. Dat is voor mij heel leerzaam want ik wil iets doen met presenteren. Ik zet dan zo’n room op terwijl ik bijvoorbeeld aan het lunchen ben.

Je groeit enorm hard. Op dit moment heb je 3.3K volgers. Hoe doe je dat?

Er zijn drie dingen die daarvoor hebben gezorgd: verslaafd zijn aan de app, waardoor ik altijd zichtbaar ben. Daarnaast is er al een algoritme. Doordat ik zoveel zichtbaar ben sta ik ook bovenaan bij suggesties van mensen die je kunt volgen. En ik val op door mijn foto en mijn bio. Daarin staat heel duidelijk wat ik doe en waar ik voor sta. Ik was één van de eerste op de app die praatte over financiën dus daar heb ik wel een voorsprong mee.

Daarnaast krijg ik op drie verschillende momenten nieuwe volgers:
1: Wanneer ik zelf een room host, maar dat zijn er niet zoveel.
2: Als ik mijn hand opsteek en op het podium meepraat. Dat mensen me dan gaan volgen komt door mijn foto en mijn bio. In rooms waar ik te gast ben promoot ik mezelf niet, ik heb daar een hekel aan.
3: Door het algoritme. Die volgers komen dus ook wanneer ik niet online ben.

Je hoort van veel mensen dat ze het heel spannend vinden om voor het eerst hun hand op te steken of een room te hosten. Hoe was de eerste keer voor jou?

Aan het begin werd er maar weinig boeiends gezegd. Dan ging het bijvoorbeeld over het weer, of dan deden we een spelletje met z’n tienen in een room. Dat is veel laagdrempeliger dan wanneer je met Ryan Babel over vastgoed praat. Daarnaast heeft mijn enthousiasme om voor publiek te spreken natuurlijk ook meegeholpen, dus eigenlijk vind ik niet dat je mij met jezelf kunt vergelijken als jij het heel spannend vindt om voor groepen te spreken.

Heb je een tip of advies vanuit jouw ervaring op de app voor mensen die het spannend vinden om in een grote room te spreken of hun eigen room te hosten?

Ik wil eerst wel even een kleine disclaimer toevoegen: ik zit ook wel echt met zwetende handen als ik word uitgenodigd. Laatst zat ik in een room met allemaal YouTubers zoals Dylan Haegens, Bas Smit, Giel van StukTV, Qucee. Ik zit zelf ook op YouTube, dus dat is interessant voor mij. Ik drukte op het handje en werd gelijk op het podium gehaald. Dan moet ik ook mijn trui uitdoen omdat ik het zo warm krijg. Ik had niet eens een vraag voorbereid! Dus ik vind het ook echt wel spannend hoor. Maar een advies… misschien stom hoor, maar ik denk dat het zaak is om het gewoon te doen. Ik zeg ook altijd als ik een room host: “Dit is een kleine room. Ik snap dat je het eng vindt om je hand op te steken, maar probeer het gewoon. Schaam je niet om een vraag te stellen. Iedereen is ergens begonnen dus het is niet erg als je iets niet weet.”

Hoe zit het met je zelfvertrouwen op de app?

Dat wordt aan de ene kant beter omdat ik het vaker doe, maar aan de andere kant komen er ook steeds meer mensen bij dus daardoor wordt het drukker en dat maakt het spannender. Ik vind het lastig om mezelf niet te vergelijken met anderen, maar ik heb daar recentelijk wel een kantelpunt in gehad. Ik realiseerde me dat ik pas 23 ben en dat ik in rooms zit met mensen van dertig jaar en ouder. Laatst hostte ik een room met twee mensen van 38 die allebei financieel vrij zijn. Ik vertelde dat ik spijt had dat ik niet eerder ben begonnen met investeren en toen reageerden die twee mensen van 38 daarop met: “Waar heb je het over? Je bent juist hartstikke vroeg begonnen!” Daarnaast onderneem ik pas twee maanden dus het is logisch dat anderen veel verder zijn dan ik.

Wanneer ben jij onzeker op Clubhouse?

Wat me soms echt onzeker maakt is als ik een room host en er wordt me een vraag gesteld waarop ik het antwoord niet weet. Ik weet bijvoorbeeld te weinig over Bitcoin om er iets over te kunnen zeggen, maar het is lastig om dat in je eigen room te zeggen. Je moet dan echt je ego opzijzetten.

Zie jij nadelen aan Clubhouse?

Ja. Ik heb heel erg last van FOMO (Fear Of Missing Out). Als ik een room host en ik zie dat er een andere interessante room is op datzelfde moment over vastgoed of zo, dan baal ik dat ik daar niet bij kan zijn. Als je zelf praat leer je geen nieuwe dingen, maar als ik bij een room kom over een onderwerp waar ik nog niet zoveel van weet, dan leer ik zelf. Ik heb dus FOMO omdat ik dan op die manier geen nieuwe dingen leer. Maar het is tegelijkertijd natuurlijk ook goed dat ik mensen iets kan leren. Nog een nadeel is dat ik wel echt minder productief ben nu doordat ik veel tijd besteed op Clubhouse. Ik ben wel bewust bezig met af en toe mijn telefoon wegleggen.

Hoe zie je de toekomst rondom Clubhouse?

Ik heb al een aanbod gekregen om betaald te modereren dus ik denk wel dat er kansen liggen. Ik heb ook wel al veel complimenten gehad over hoe ik het doe. Elke week host ik vier verschillende rooms die wekelijks terugkomen. Dat is wel veel, moet ik zeggen, maar ze zijn allemaal interessant om te doen. Ik zie Clubhouse nu echt als medium om meer naamsbekendheid te krijgen en ik denk wel dat ik er vroeg genoeg bij ben om mee te kunnen liften op het succes van de app.   

Volg Lieke Nusteling op Instagram, YouTube en TikTok

 

Volg Lotte van Agtmaal op Instagram

Download mijn gratis e-book ’10 tips voor meer zelfvertrouwen’

Schrijf je in voor de wachtlijst van het Boost your Confidence Program